Jak urządzić domową spiżarnie w kuchni?

Jak urządzić domową spiżarnie w kuchni?

Jak urządzić domową spiżarnie w kuchni?
26 kwietnia
10:39 2015

Zapewne wiele osób potrafi sobie przypomnieć jak to kiedyś dawno u babci na wsi zawsze można było się spotkać z pomieszczeniem, którego głównym zadaniem było przetrzymywanie produktów spożywczych. Nazywało się to wtedy, tak samo jak i nazywa się to teraz, czyli spiżarnia. Coraz rzadziej można ją spotkać. Zwłaszcza nie widuje się jej już zbyt często w domach. Spiżarnie w głównej mierze zostały zastąpione przez przeróżnego rodzaju szafki, czy też lodówkę oraz zamrażarkę. Mimo wszystko przechowywanie żywności w takiej spiżarni ma zdecydowanie swoje zalety. Warto zwrócić uwagę na to, że specjalnie wydzielone miejsce na spiżarnie pozwala znacznie ułatwić utrzymanie porządku w kuchni. Co często w wielu domach i mieszkaniach jest bardzo trudne do osiągnięcia. Widać to bardzo wtedy, gdy posiada się dużą powierzchnie mieszkalną, a do tego dużą rodzinę. Wtedy bałagan tworzy się samoistnie. Mimo wszystko za nim podejmie się decyzje o utworzeniu własnej spiżarni to warto odpowiedzieć sobie na pytanie czego tak naprawdę się od niej oczekuje. Wtedy dopiero można ja odpowiednio zaprojektować, tak aby spełniała wszystkie rodzaju wymogi. Ponieważ jest ewidentna różnica, gdy marzy się o pętach kiełbasy zwisających z sufity, a chociażby przetrzymywaniu dużych nieestetycznych opakowań wody oraz karmy dla zwierząt. Pierwszy przykład jest okazem spiżarni z prawdziwego zdarzenia. Ukazuje jej pierwotne funkcje, dlatego też tym samym trzeba w takiej spiżarni zadbać o specyficzny mikroklimat dla niej. Dzięki czemu będzie można przetrzymywać wędliny, warzywa, owoce i przetwory bez specjalnych obaw, że ulegną one zepsuciu po jakimś czasie. Zaś w drugiej sytuacji nie ma takiego rygoru. Ponieważ chodzi tutaj tylko o to, żeby zadbać o miejsce do przetrzymywania suchych produktów. Największym wymogiem w takiej sytuacji jest to, że trzeba zapewnić spiżarni miejsce obok kuchni. W zasadzie nic więcej nie potrzeba.

Jak zadbać o spiżarnie w domu?

Jeżeli chce się stworzyć niepowtarzalny mikroklimat w swojej spiżarni to trzeba wiedzieć, że musi tam panować stała oraz niska temperatura. Maksymalnie może ona osiągać jedynie 16 stopni Celsjusza. Ponadto wilgotność musi być utrzymywana tam na poziomie 55-65%. Takie właściwości można uzyskać w zasadzie tylko wtedy, gdy projektuje się pomieszczenie, które jest nieogrzewane oraz nie posiada dostępu do światła dziennego, ponieważ sprzyja ona wahaniom temperatur. Dlatego nie ma sensu wstawiać tam okien. Jednak jeżeli macie już pokój z oknem. To warto je zakryć, tak aby żadne smugi światła nie dostały się do tegoż pomieszczenia. Ponadto trzeba również zwrócić uwagę na fakt, że pomieszczenie bez okien jest zaletą nie tylko ze względu na temperaturę, ale też ze względu na to, że okno może zajmować niepotrzebne miejsce, które może zostać przeznaczone jako półka. Jednak warto zadbać o niewielkie lufciki, które będą służyć koniecznej w tego typu pomieszczeniu wentylacji. Ponadto trzeba też zdawać sobie sprawę, że w pomieszczeniu musi być sucho, żeby jedzenie mogło być przez dłuższy okres świeże. Dlatego też w takiej sytuacji warto zadbać o to, aby znajdował się tam stały przepływ powietrze. Najlepiej zastosować kanał wentylacji grawitacyjnej oraz nawiewnik. Dzięki czemu uzyska się zamierzony efekt.

Jak zaaranżować spiżarnie przy kuchni?

Jest to bardzo duże ułatwienie. Ponieważ spiżarnia dostępna bezpośrednio z kuchni może w znacznie duży sposób uprościć proces przygotowywania wszelkich posiłków. Zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie, niżeli chociażby spiżarnia w piwnicy, czy też w garażu. Ponieważ nie trzeba wtedy chodzić, aż tak daleko. Ponadto spiżarnia przy kuchni idealnie spisuje się w sytuacji, gdy istnieje duża potrzeba przechowania gotowych potraf. Dzięki czemu nie muszą one stać na widoku. Idealnie się to spisuje w sytuacji, gdy aktualnie w domu odbywają się chociażby przeróżnego rodzaju święta, albo zwyczajnie w świecie zjeżdżają się goście, albo rodzina, po to aby coś uczcić. Nie trzeba trzymać wszystkich potraw cały czas na widoku. Docenią to przede wszystkim osoby, które posiadają kuchnie otwartą, gdzie blat jest wyeksponowany. Istnieje tylko jeden przypadek, w którym spiżarnia w kuchni nie spisuje się w sposób idealny. Chodzi tutaj o bardzo niewielkie kuchnie. Ponieważ w tak małych kuchniach najważniejsze jest miejsce. Dlatego zamiast wstawiać kolejne drzwi. Lepiej wykorzystać te przestrzeń do umieszczenia tam chociażby blatu roboczego.

0 komentarzy

Brak komentarzy! Napisz komentarz!

Napisz komentarz!